Önemli Noktalar
- Mutfaklarımızı doğru düzenlediğimizde çocuklarımızla vakit geçirmek için harika alanlar haline gelebilir ve çocuklarımızın gelişimine gerçekten destek olabilirler.
- İlk olarak özellikle çocuğunuz henüz küçükken kesici ya da kolay kırılabilir aletlerin olduğu alanlara çocuk kilidi taktırmanız.
- Askıda (ve tabi ki çocuğunuzun ulaşabileceği yükseklikte) çocuğunuzun aşçı önlüğü bulunursa harika olur
- Mümkünse çocuğunuzun bir şey döktüğünde temizleyebilmesi için çocuk boyutunda bir süpürge, faraş takımınız olsun.
- 5-2 yaşından itibaren bulaşıkları bulaşık makinesine birlikte koyup boşaltma çalışmalarınıza başlayabilirsiniz!
İlk olarak mutfaklar, vakit geçirdiğimiz ve aslında ocağın yanmasından, bıçakların olmasına kadar birçok tehlikesi olan yaşam alanlarımız. Öncelikle mutfaklarımızı doğru düzenlediğimizde çocuklarımızla vakit geçirmek için harika alanlar olur. Hatta çocuklarımızın gelişimine destek olurlar. Nitekim çocuklarımıza öğretmeyi arzuladığımız günlük yaşam becerilerinin bir çoğu mutfaktaki aktiviteleri içermektedir.
Gelgelelim çocuk dostu mutfaklar yaratmak için vereceğimiz ipuçlarımıza:
- İlk olarak önerimiz özellikle çocuğunuz küçükken kesici, kolay kırılır aletlerin olduğu alanlara çocuk kilidi takmalısınız. Yalnız mümkünse bunu yaparken en altta 1-2 dolabı veya çekmeceyi çocuğunuza ayırın, geri kalanını kilitleyin. Böylelikle çocuğunuz o bölgenin ona yasak olduğunu düşünmez. Gelgelelim keşfe çıkacağı zamanda güvensiz alternatifler yerine kendisi için hazırladığınız düzenekleri kullanır.
- Artık çocuğunuzun kendisine ait olan dolabında tabakları, bardakları ve düzenli bir şekilde çatal takımları durur. Ayrıca 1-2 tane de temizlik yapacağı bez koymalısınız.
- Ayrıca askıda (ve tabi ki çocuğunuzun ulaşacağı yükseklikte) çocuğunuzun aşçı önlüğü olursa harika olur.
- Üstelik mümkünse çocuğunuzun bir şey döktüğünde temizlemesi için çocuk boyutunda bir süpürge, faraş takımınız olsun.
- Özellikle buzdolabında en alt rafı çocuğunuza ayırmanızı öneririz. Buralara 1-2 kavanoz koyarak çocuğunuzun yiyeceği sağlıklı atıştırmalıklara buralarda yer vermeniz ona kendi işini kendi başına yapmanın dayanılmaz hafifliğini yaşaması anlamına gelir. Tabi öncelikle dolaptaki diğer alanların nasıl ve kimler tarafından kullanılacağını çocuğunuzla konuşmanız gerekli.
- Hatta musluğun altına bir yükseltici koyarsanız çocuğunuz kendi bulaşığını temizlemeye ya da meyvesini yıkamaya başlar!
- Ayrıca 5-2 yaşından itibaren bulaşıkları bulaşık makinesine birlikte koyup boşaltma çalışmalarınıza başlamalısınız.
- Ama eğer alanınız varsa mutfakta çocuğunuz için onun ölçülerinde bir masa ve sandalye olması muhteşem olur. Böylece siz yemek yaparken (ya da bakıcınız) ufaklığı oyun parkına kilitlemek yerine ona da yapacağı işler verip size harika bir yardımcı yetiştirirsiniz.
Bunun dışında Kidokit uygulamamızda çocuğunuzla evde yapacağınız birçok mutfak etkinliği var! Mutfak etkinlikleri, çocuklarımıza ince motor kaslarından, neden-sonuç ilişkilerine, organizasyonel becerilerden kendi başına yeterlilik ve özgüven konularına kadar birçok açıdan inanılmaz faydalıdır. Bu yüzden çocuğunuzla bolca yemek tarifleri dener. Böylece mutfakta birlikte çok keyifli vakit geçirirsiniz.
Son olarak yaşam alanlarını düzenlemeye ilişkin diğer yazılarımızı okumak için ilgili yazının üstüne tıklayınız.
“Bebek/Çocuk dostu bir çevre yaratmanın ipuçları” için tıklayınız.
Ayrıca “Çocuk dostu banyolar” konusunda ipuçları için tıklayınız.
“Çocuk dostu mutfaklar” konusunda ipuçları için tıklayınız.
“Çocuk dostu oturma odaları” konusunda ipuçları için tıklayınız.
“Çocuklar için hazırlanmış çevre ne demek ve neden önemli?” konusunda bilgi almak için tıklayınız.
Yazan: Funda Güngör Akpınar, Montessori Eğitmeni, Ass. Montessori Internationale
Kidokit Kurucu Ortağı ve Özel Mutlu Panda Anaokulu Kurucus