Merhaba! Kidokit’le haftalık buluşmamıza hoş geldiniz.
Bu dönem itibariyle artık bebeğiniz merdivenleri de çıkmaya başlıyor! İnmesine henüz var ama merdivenleri tırmanmaya başlaması sizin şu dönemde çok daha dikkatli olmanız gerektiği anlamına geliyor. Nitekim boyutsal algıları yeni yeni gelişiyor ve neyin ne kadar tehlikeli olabileceğini henüz bilmiyor.
Bebeğinizle yapabileceğiniz egzersizlere artık yenilerini ekleyebilirsiniz. Örneğin birbirinize top atma oyununu denemeye başlayabilirsiniz. Topu size atma denemelerine artık başlayabilir. Artık bir yerden bir yere çok daha hızlı gidip (yürümese de emekleyerek) çömelip eğilebiliyor olduğundan saklama, saklambaç ve “ce-cee” oyunları çok daha keyifli bir hal alabilir. Sallanarak, vurarak, hareket ederek yapılan oyunlara genelde bayılırlar. Bu arada bebeğiniz parmak ucunda durma çalışmaları yaparsa hiç şaşırmayın. Hatırlarsanız sizlerle yazışmaya ilk başladığımızda bebeklerimizdeki gelişimin baştan ayağa doğru olduğunu söylemiştik. Artık ayak parmaklarını da çalıştırarak bebeğiniz bu gelişimi tamamlama yolunda.
Kahkahalarla gelen mutluluk…
Artık bebeğiniz duygularını çok daha net ifade edebilmektedir. Kahkaha ile gülmesi sizi de çok mutlu edecektir. Size sevgisini çok daha açıkça göstermektedir. İfade etme yeteneği kadar sezgileri de artmıştır. Örneğin sizin birden kalkmanızın, gideceğinize işaret olduğunu anlayabilir ve ağlayabilir. Yabancılardan çekinme ve korkma yine görülebilir. Hatırlayacağınız gibi genelde iki yaşa doğru kaybolması beklenir. Bu tür durumlarda korkusunun üzerine gidilmemeli; onu destekleyen, sakinleştiren ve güven duymasını sağlayan hareketler yapılmalıdır.
Ne tür ayakkabılar
Şayet bebeğiniz yürümeye başladıysa ilk ayakkabılarını da giymeye başlayacaktır. Ev içerisinde mümkünse hala çıplak ayak yürümesini tavsiye ediyoruz ancak özellikle artık dışarıda ayakkabı giymeleri gerekecektir. Gelin ayakkabı seçerken nelere dikkat edebileceğiniz konusunda size bazı ipuçları verelim:
- Öncelikle ayakkabı çocuğun ayağını sıkmamalıdır. Çünkü ayakkabı ayağını sıkıyorsa, çocuklar huzursuzluk eğilimi gösterirler ve rahatsızlıklarını belli ederler. Bu nedenle ayakkabı alışverişine mutlaka beraber çıkılıp, deneyerek alınmalıdır.
- Ayakkabı deri veya terletmeyen rahat bir materyalden yapılmış olmalı ki ayakları hava alabilsin. Çünkü bebek ve çocukların ayaklarında terleme ve nem fazla olmaktadır.
- Ayakkabının alt kısmı kaydırmaz tabana sahip olmalıdır. Çünkü çocuklar yeni yürümeye başladıklarında kendilerini kontrol etmekte zorluk yaşayabilirler. Ayrıca tabanı esnek ayakkabılar tercih edilmeli; kösele vb. sert tabanlı ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Rahat yürüyebilen çocuklar kayıp düşme tehlikesinden bu şekilde korunabilirler.
- Ortopedik ayakkabılar her çocuk için gerekli değildir. Gerekli görüldüğünde ise çocuğun ayak ölçümlerinin alınması ve özel olarak yapılması gereklidir.
- Sert ve dar burunlu ayakkabılar ağrı veya tırnak batması yapabilir. Uygun olmayan ayakkabı çocuğun günlük aktivitelerini kısıtlayacağı için bedensel gelişimini olumsuz etkileyecektir.
- 1 cm kuralını unutmayın ve çocuğun parmaklarının rahat edebilmesi için ayakkabı burnundan bir santim boşluk bırakacak numaradaki ayakkabıyı satın alın. Ayaklarının büyüyeceğini düşünerek büyük numara ayakkabı almak ise önerilmeyen davranışlardandır.
- Kolay temizlenebilen ve kolay giyilebilen ayakkabıları tercih etmek işinizi kolaylaştıracaktır.
- Yüksek bilekli ayakkabılarda çocuğun rahat hareket edebildiğinden emin olunmalıdır.
Ayakkabı seçiminde bebeğinizin bir süre sonra kendi kendine de ayakkabısını giyme ve çıkarma deneyimini yaşayabilmesini istiyorsanız ona rahat giyilip çıkarılacak ayakkabılar almanız önemlidir. İlk aşamada cırt cırtlı ve esnek ayakkabılar bu amaca çok uygundurlar. Daha sonra ise fermuarlı ayakkabıları tavsiye edeceğiz. Ancak her koşulda ayakkabı ya da giysi seçiminde öncelik bebeğinizin/çocuğunuzun rahatı ve sağlığı sonra da kendi başına giyip çıkarabilmesi olmalıdır. Şıklık en sonuncu kriter olmalıdır.
Gördüğünüz gibi bebeğinizle bir seneyi geride bıraktınız bile. Emin olun bundan sonra süreç daha da hızlı işleyecek. Çocuğunuzla bundan sonra sürdüreceğiniz ilişkinin “keyifli bir birliktelik” şeklinde devam etmesine katkı sağlamak için ona, kendi yaş dönemine uygun işlerini kendi başına yapabilecek becerileri kazandırmaya başlayabilirsiniz.
Keyifli bir hafta dileriz…