Merhaba! Kidokit’le haftalık buluşmamıza hoş geldiniz.
Bebeğiniz artık amaç-sonuç bağlantılarını kurabilmeye başladı. Bu ilk zekâ belirtilerinden biri. Artık bir yaşını dolduracak ve her gün söylediği yeni bir şey ya da yaptığı yeni bir hareketle birlikte zekâsıyla sizi şaşırtmaya başlayacak. Bir anda bunu da nereden öğrendi diyeceksiniz. Ne de olsa bunca zamandır sizleri gözlemliyor ve her ne kadar şu ana kadar size tümüyle gösteremediyse de bilişsel yönden hızla ilerleme kaydediyor.
Bilişsel gelişim…
Biliş, zekânın işleyişiyle ilgilidir ve düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerinin genel adıdır. Dünyamızı anlamayı, tanımayı ve öğrenmeyi içeren tüm zihinsel süreçleri içine alır. Bilişsel gelişim ise bir kişinin anlamasını ve öğrenmesini sağlayan zihinsel faaliyetlerdeki gelişimine verilen isimdir. İngilizce literatürde bilişsel gelişim “cognitive development” olarak geçer. Zekânın yanı sıra algılama, kavram oluşturma, dil edinimi, problem çözme, yeni şeyler yaratabilme, hatırlama, sembolleştirme, kategorileştirme gibi tüm zihinsel aktiviteleri içerir. Çocukların dünya hakkında bildikleri şekillendikçe birbirine bağlı zihinsel evrelerden geçtiği savunulmaktadır. 18 aylığa kadar bebeklerimizin öğrenmesi, algı ve hareketlerini organize etme şeması ya da duyu hareket şeması biçiminde düzenleme ve geliştirmekten ibarettir. Ancak bu dönemki şema ve faaliyetler, ileri hayatındaki gelişimin altyapısını kurmakta olduğundan bu dönemde bebeklerimize sunduğumuz uyarılar, oyuncak ve aktiviteler büyük önem taşımaktadır.
Şimdi gelin bakalım bebeğinizden bu dönem bilişsel gelişim alanında neler bekleyebilirsiniz:
Bebeğiniz çoğunlukla bu dönemde üç-dört parçalı yap-bozları çıkartmanın yanı sıra üç küpü yan yana getirmeye çalışabilir. Şekil ve ebatlar arasındaki farkları anlamaya başlar. Algısındaki bu gelişmeler önümüzdeki dönemde çok keyifli çalışmalarla desteklenebilir. (Kidokit uygulamasında bulabileceğiniz onlarca aktivite bu alanda bebeğinizi nasıl destekleyebileceğinizi size detaylı olarak göstermektedir.)
Bebeğiniz artık bazı şeyleri önceden kestirmeye başlamıştır. Yine de gelişiminde henüz kat etmesi gereken çok yol vardır. Örneğin henüz objeleri son kayboldukları yerde değil de, ilk denemede bulduğu yerde arar. Bu yüzden de düzene vereceğiniz önem ona kendisini daha iyi hissettirecektir. Neyi nerede bulabileceğini bilmesi özgüveni açısından destekleyici olacaktır.
İlk kelimelerim…
Bebeğiniz bir yaşına girmeden genelde en az bir kelimeyi bilinçli söylemesi (babasına baba demek gibi) yaklaşık iki ile dört kelimeyi de kullanabilmesi beklenebilir. Bu dönem itibariyle bebeklerin yaklaşık 10 objenin anlamını bilebildiği ama söyleyemediği düşünülür. Bunları da göstererek kelime oyunları ya da sizin gösterdiğinizi işaret etme oyunu ile ortaya çıkarabilirsiniz.
Maria Montessori dil gelişimi için üç aşamalı bir çalışma önerir. Özellikle 2 yaşa kadar genelde sadece 2 aşamayı yapmak mümkündür. Bu tarz çalışmaları sık sık yeni objelerle yapmanızı çok öneririz; nitekim objeleri isimlendirerek onlara öğretmeniz çevrelerini tanıyabilme, kelimelere anlam yükleme ve kendilerini ifade etmede çok yardımcı olacaktır. 3 aşamalı dil çalışmasının nasıl yapılabileceğini ve dil gelişiminde bebeğinize daha fazla ne şekilde katkıda bulunabileceğinizi merak ediyorsanız lütfen tıklayınız.
Kidokit uygulamamızda iletişim bölümü altında dil gelişimini destekleyeceğiniz pek çok farklı aktivite örneği sunulmaktadır.
İletişiminizin bol ve keyifli olduğu bir hafta dileriz.