Merhaba! Kidokit’le haftalık buluşmamıza hoş geldiniz.
Bu doğum gününden muhtemelen bebeğiniz fazla bir şey anlamayacak ama eminiz siz ve aileniz için önemli bir gün olacak!
Kendi başıma yapabildiklerim…
Bir yaşına yaklaştığı şu günlerde desteklediğiniz takdirde bebeğiniz, özbakım becerileri konusunda harikalar yaratabilir. Örneğin kendi kendine bazı yemekleri yiyebilir. Kaşığı kullanmak ister ve ağzına götürebilir. Aynı şekilde bardağını iki eliyle tutabilir ve bardağından içebilir. En önemlisi eğer ona gösterir ve denemesi için desteklerseniz çorabını kendisi çıkartabilir. Bu konularda sabırlı olup bebeğinize zaman tanımanızı ve kendi kendine yapması için fırsat vermenizi bir kez daha öneriyoruz. Bu arada bebeğinizin özbakım becerilerini destekleyebileceğiniz önerilerimizi içeren videolarımızı da izlemeyi unutmayın.
Dişlerim…
Bebeğiniz 1 yaşına geldiğinde genelde 6 ile 8 dişi vardır. Dişin erken ya da geç çıkması daha iyi ya da kötü değildir. Dişler genelde 2,5-3 yaşına kadar çıkmış olur. Bazen 1 yaşına gelen bir bebekte hiç diş çıkmamış da olabilir. Diş sürmesinin (dişlerin ağza girip, görünür hale geldiği diş gelişim sürecidir) genelde bir sırası vardır ve dişlerin çıkması bu sırayı takip eder. Diş çıkarma bazı çocuklarda hiç sorunsuz olabilirken bazı çocuklarda daha zor bir süreç olarak yaşanabilmektedir. Genelde 1 hafta kadar sürer. Ancak diş çıkarma sırasında 39 derecenin üzerinde ateş olmaz ya da uzun süreli ishal görünmez ve sorunlar bir haftadan uzun sürmez. Şayet problemler bu boyutlarda ise farklı sebepleri olabileceği düşünülmelidir.
Aşı Takvimine Dikkat!
Sağlık Bakanlığı çocukluk dönemi rutin aşı takvimine göre bebeğiniz 12 ayını doldururken KPA’nın yani konjunge pnömokok aşısının pekiştirici dozunun; KKK yani kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısının ve suçiçeği aşısının yaptırılması önerilmektedir. (Suçiçeği aşısının ilk dozu bu hafta yapılırken 4-6 yaşlarında pekiştirme aşısının yapılması önerilir.) Aşı takviminin tümünü görmek için lütfen tıklayınız.
Değerlendirme soruları…
Önümüzdeki haftalarda Kidokit uygulamanızda yeni bir döneme giriyorsunuz. Bu geçişten önce değerlendirme sorularımızı yanıtlamayı lütfen unutmayın. Şayet bebeğinizin yapamadığı şeyler varsa yani yanıtınız “hayır” olduysa bu alanları geliştirmek üzere sunduğumuz aktiviteleri tekrar tekrar yapmanızı öneriyoruz. Bunun yanı sıra bazı sorularda bir uzmanla görüşmeniz tavsiye edildiyse lütfen bu uyarıları ciddiye alın. Bu yönlendirmeler aramızdaki psikolog ve çocuk gelişim uzmanları tarafından bu yaş itibarıyla artık bebeklerde görülmek istenilen özelliklere göre belirlenmiş; bu özelliklerin görülmemesinin bazı gelişim gecikmelerine sebep olmaması için uzman görüşmesi tavsiye edilmiştir. Unutmayın erken müdahale bu yaşlarda çok ama çok önemlidir.
1 yaşına girerken bebeğinize mutlu anılar…
Bebeğinizin bir yaşına yaklaşırken sizlere Kidokit içerisindeki albüm uygulamasını hatırlatmak istiyoruz. Albüm uygulamamız sayesinde çektiğiniz fotoğraflara kısa cümlelerle anlamını belirten sözler bırakabilir, fotoğraflara emojiler ekleyebilir, bu fotoğraflardan albümler oluşturabilir; bu albümleri daha sonra pdf olarak basarak sevdiklerinizle de paylaşabilirsiniz. Kısaca “Bir yaşıma gelirken” albümü oluşturmak şu aralar harika bir fikir olabilir ve Kidokit’te bu konuda da size yardımcı olabilecek altyapı hazır bir şekilde sizi beklemektedir.
Gelecek hafta tekrar buluşmayı dört gözle bekliyoruz.