Önemli Noktalar
- • Lohusalık dönemi annelerin depresyon geliştirmeye nispeten yatkın oldukları bir dönemdir
- • Tedavi edilmemiş depresyon annenin keyifsiz bir yaşam sürmesine, bebeğine yeterince konsantre olamamasına ve eşiyle çeşitli sorunlar yaşamasına neden olur.
- • Bu depresyonu yaşayan anneler “iyi anne olamadıklarını”, yalnızlık duygularını kontrol edemediklerini, umutlarını yitirdiklerini hissedebilirler.
- • Depresyon bulguları varlığında profesyonel yardım için başvurmak son derece önemlidir.
Öncelikle Lohusalık dönemi annelerin depresyon geliştirmeye nispeten yatkın oldukları bir dönemdir. Hatta bu dönemde ciddi ve uzun süreli sorunlar ortaya çıkabilir.
Lohusalık depresyonu çoğu durumda dikkati çekmeyecek kadar hafif seyreder. Bazı durumlardaysa belirtiler olmasına rağmen belirtilerin dikkate alınmaması doğum sonrası depresyonunun tedavisiz kalmasıyla sonuçlanır.
Öncelikle tedavi edilmemiş depresyon annenin keyifsiz bir yaşam sürmesine, bebeğine yeterince konsantre olamamasına ve eşiyle çeşitli sorunlar yaşamasına neden olur. Ayrıca, depresyon kronik bir hastalıktır. Bununla birlikte belirtilerde gerilemeler olsa da tedavi edilmediği sürece kendiliğinden geçmesi çok uzun sürebilir. Bazı durumlarda hastalık hiç geçmez veya ilerleme gösterir. Bu nedenlerle depresyon bulguları varlığında profesyonel yardım için başvurmak son derece önemlidir.
Bu depresyonu yaşayan anneler “iyi anne olamadıklarını”, yalnızlık duygularını kontrol edemediklerini, umutlarını yitirdiklerini hissedebilirler. Ayrıca bazı anneler kafalarından atamadıkları çeşitli takıntılı düşüncelerinin farkına varabilirler. (bebeklerine bir şey olacak korkusu, bebeklerine zarar verme korkusu, kötü birşeyler olacakmış korkusu gibi.)Hatta bebeğe zarar verme korkusu annenin bıçak gibi sivri cisimleri tutmaktan bile kaçınmasına neden olabilir.
Ancak doğum sonrası depresyonunun nedeni tam olarak belli olmamaktadır. Bununla beraber en muhtemel neden, henüz bilinmeyen bazı tetikleyici etkenlerin beyin biyokimyasının özelliklerini değiştirmesidir.
Ayrıca kendi çocukluk dönemlerinde anne ve babalarından yeterince ilgi ve şefkat görmeyen annelerde, hamilelikten önceki dönemde veya hamilelik döneminde depresyon geçirmiş annelerde, plansız veya istenmeyen bir hamilelik yaşayan annelerde doğum sonrası depresyon ortaya çıkma riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Belirtiler
Son olarak kendinizde aşağıdaki belirtilerden beş veya daha fazlasını iki hafta veya daha uzun süreden beri hissediyorsanız muhtemel bir depresyon açısından incelemeye tabi tutulmak ve gerekli durumlarda tedavi görmek için bir Ruh Sağlığı Uzmanına başvurmalısınız:
Çökkün bir ruh hali, çevredeki olaylara ilgisizlik, yaşamdan zevk alamama duygusu,
Günlük olağan işleri yapmada zorlanmama,
İştahsızlık veya aşırı yemek yeme,
Aşırı uyuma veya uykusuzluk,
Sıkıntı, huzursuzluk, yerinde duramama hissi,
Sürekli yorgunluk, bitkinlik, halsizlik hissetme,
Değersiz olma duygusu, suçluluk duyguları,
Dikkatini bir noktaya toplayamama.
Hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren bu bölümümüz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe tarafından hazırlanmaktadır.