Kidokit Logo

Lohusalık hüznü ve doğum sonrası melankolik ruh değişiklikleri

Bebeğini emziren anne

Önemli Noktalar

Öncelikle Lohusalık dönemi annelerin depresyon geliştirmeye nispeten yatkın oldukları bir dönemdir.  Hatta bu dönemde ciddi ve uzun süreli sorunlar ortaya çıkabilir.

Lohusalık depresyonu çoğu durumda dikkati çekmeyecek kadar hafif seyreder. Bazı durumlardaysa belirtiler olmasına rağmen belirtilerin dikkate alınmaması doğum sonrası depresyonunun tedavisiz kalmasıyla sonuçlanır.

Öncelikle tedavi edilmemiş depresyon annenin keyifsiz bir yaşam sürmesine, bebeğine yeterince konsantre olamamasına ve eşiyle çeşitli sorunlar yaşamasına neden olur. Ayrıca, depresyon kronik bir hastalıktır. Bununla birlikte belirtilerde gerilemeler olsa da tedavi edilmediği sürece kendiliğinden geçmesi çok uzun sürebilir. Bazı durumlarda hastalık hiç geçmez veya ilerleme gösterir. Bu nedenlerle depresyon bulguları varlığında profesyonel yardım için başvurmak son derece önemlidir.

Bu depresyonu yaşayan anneler “iyi anne olamadıklarını”, yalnızlık duygularını kontrol edemediklerini, umutlarını yitirdiklerini hissedebilirler. Ayrıca bazı anneler kafalarından atamadıkları çeşitli takıntılı düşüncelerinin farkına varabilirler. (bebeklerine bir şey olacak korkusu, bebeklerine zarar verme korkusu, kötü birşeyler olacakmış korkusu gibi.)Hatta bebeğe zarar verme korkusu annenin bıçak gibi sivri cisimleri tutmaktan bile kaçınmasına neden olabilir.

Ancak doğum sonrası depresyonunun nedeni tam olarak belli olmamaktadır. Bununla beraber en muhtemel neden, henüz bilinmeyen bazı tetikleyici etkenlerin beyin biyokimyasının özelliklerini değiştirmesidir.

Ayrıca kendi çocukluk dönemlerinde anne ve babalarından yeterince ilgi ve şefkat görmeyen annelerde, hamilelikten önceki dönemde veya hamilelik döneminde depresyon geçirmiş annelerde, plansız veya istenmeyen bir hamilelik yaşayan annelerde doğum sonrası depresyon ortaya çıkma riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Belirtiler

Son olarak kendinizde aşağıdaki belirtilerden beş veya daha fazlasını iki hafta veya daha uzun süreden beri hissediyorsanız muhtemel bir depresyon açısından incelemeye tabi tutulmak ve gerekli durumlarda tedavi görmek için bir Ruh Sağlığı Uzmanına başvurmalısınız:

Çökkün bir ruh hali, çevredeki olaylara ilgisizlik, yaşamdan zevk alamama duygusu,

Günlük olağan işleri yapmada zorlanmama,

İştahsızlık veya aşırı yemek yeme,

Aşırı uyuma veya uykusuzluk,

Sıkıntı, huzursuzluk, yerinde duramama hissi,

Sürekli yorgunluk, bitkinlik, halsizlik hissetme,

Değersiz olma duygusu, suçluluk duyguları,

Dikkatini bir noktaya toplayamama.

Hamilelik dönemi, doğum ve doğum sonrası ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren bu bölümümüz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe tarafından hazırlanmaktadır.

Çocuk Gelişim Uzmanınız Kidokit

İlginizi çekebilecek diğer İçerikler

Çocuk Dostu Mutfaklar

Çocuk dostu mutfaklar

Önemli Noktalar Mutfaklarımızı doğru düzenlediğimizde çocuklarımızla vakit geçirmek için harika alanlar haline gelebilir ve çocuklarımızın gelişimine gerçekten destek olabilirler. İlk olarak özellikle çocuğunuz henüz küçükken

Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı

Çocuklarda ağız ve diş bakımı

Önemli Noktalar Diş çürüğü ülkemizde ve dünyada çocukluk çağının en sık görülen kronik (süreğen), mikrobik hastalığıdır. Diş minesi her ne kadar vücuttaki en sert madde

Meyve-sebze ve Bebek

Gökkuşağı beslenmenin önemi…

Önemli Noktalar Gökkuşağı beslenme ismi, farklı renkteki besinlerin tüketilmesi ile olan ilişkiden kaynaklanmaktadır. Çocuklarda gökkuşağı beslenme ile amaç bu renkleri yeteri kadar kullanmaları ve yeterli

Normal Doğum Anı

Gebelikte kanama neden olur ve ne yapılır?

Önemli Noktalar • Gebelikte kanama sıklıkla meydana gelen ve çoğunlukla sorun teşkil etmeyen bir durumdur ancak gebeliğin hangi haftasında meydana gelirse gelsin vajinal kanama mutlaka

Yemek Yiyen Bebek

Ek besinlere geçiş

Önemli Noktalar Anne sütü ile beslenen bebeklere 6. ayda ek besinlere başlanır. Anne sütünün tadı annenin yediklerine göre değişir. Bu nedenle anne sütü ile beslenen

Kidokit yazısı

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR KODU TARATIN. UYGULAMAYI HEMEN İNDİRİN

Kidokit Logo

Uygulamamızla Tanıştınız mı?

QR Kodu Taratın.
Uygulamayı Hemen İndirin!