Önemli Noktalar
- • Süt intoleransı olan anne adayları kalsiyum ihtiyacınızı süt ürünlerinden de (yoğurt, peynir vb.) karşılayabilirsiniz.
- • Gebelik esnasında harcanan besin maddeleri ve vücudun demir ve vitamin depoları gebelik ve lohusalık döneminden sonra tekrar oluşmaya başlar.
- • İkiz ve diğer çoğul gebelikte düzenli beslenmeye ek olarak normalden yüksek dozda demir ilaçları ve vitamin ilaçları kullanmak gerekebilir.
- • Vejetaryen anne adaylarının B12 vitaminin yetersiz kalmasından dolayı dikkatli ve planlı bir beslenme programı uygulamaları ve konuyu doktorlarına danışmaları gerekir.
Süt İntoleransı (Süt İçemeyen Anne Adayları)
Süt içemiyorsanız bu mutlaka kalsiyumu yetersiz alıyorsunuz anlamına gelmez. Kalsiyum ihtiyacınızı süt ürünlerinden de karşılayabilirsiniz. Peynir, yoğurt veya diğer süt ürünlerini tüketirseniz hiç süt içmeseniz de günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılarsınız.
Bunun dışında diğer bir seçenek de laktozlu süt olabilir. Süte tahammülsüzlük genellikle sütün içinde bulunan laktoz adlı süt şekerini sindirmeye yarayan bağırsaktaki laktaz adlı enzimin yetersizliğinden kaynaklanır. Laktaz içerikli sütler süt içindeki laktozu parçalayarak besleyici özelliklerini değiştirmeden kaliteli besin maddesinden faydalanmanızı sağlarlar.
Süt ya da süt ürünlerinden hiçbirini alamıyorsanız ek kalsiyum takviyesi gerekir.
Adolesan (Ergenlik Döneminde) Gebelik
18 yaşın altında yaşanan gebeliklerde büyüyen bebeğin ihtiyaçları yanında henüz gelişmesini tamamlamamış anne adayının diğer anne adaylarına göre daha fazla miktarda kaloriye/besin maddelerine ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçları karşılamak için anne adaylarının beslenmelerine özen göstermeleri gerekir. Ayrıca doktorlarının önerdiği demir ve vitamin ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları gerekir.
Kısa Aralıklarla Yaşanan Gebelikler
Gebelik esnasında harcanan besin maddeleri, vücudun demir-vitamin depoları gebelik/lohusalık döneminden sonra tekrar oluşmaya başlar. Ancak bunun için aylarla ifade edilen bir süreye ihtiyaç vardır. Henüz bir gebeliğin etkileri silinmeden yaşanan ikinci bir gebelikte bu nokta dikkate alınmalıdır.
İki gebelik arasında geçmesi gereken en az süre iki yıl olarak önerilmesine karşın, kişinin beslenme durumudur. Genel sağlık durumuyla yakından ilgilidir ve kesin bir rakam verilmesi imkansızdır.
Vejetaryen Anne Adayları ve Gebelikte Beslenme
Vejetaryen diyet uygulayan anne adaylarında problem protein kaynaklarının elde edilmesi için alınması gereken gıdalardır. Ve hemen tümüne yakını hayvansal kaynaklı besin maddelerinden alınması gereken B12 vitaminin yetersiz kalmasıdır. Bu yüzden vejetaryen anne adaylarının dikkatli/planlı bir beslenme programı uygulamaları ve konuyu doktorlarına danışmaları gerekir.
Katı vejetaryen diyet uygulayanların gebelik döneminde en azından süt, süt ürünleri, yumurta gibi protein kaynaklarını almaları önerilir. B12 kaynağını karşılamak için ise vitamin ilaçlarından faydalanmak gerekebilir.
İkiz ve Çoğul Gebelik
İkiz ve diğer çoğul gebelik şekilleri günlük kalori, besin maddeleri ve demir ihtiyacının arttığı durumlardır. Düzenli beslenmeye ek olarak normalden yüksek dozda demir ilaçları ve vitamin ilaçları kullanmak gerekebilir.
Gıda Alerjileri Olanlar
Allerjik olduğunuz ve bu yüzden almadığınız gıdaların listesi uzadıkça gebelikte beslenme konusunda problemler ortaya çıkar. Doktorunuza bu konuyu mutlaka iletmeli ve alternatif besin maddeleri hakkında bilgi almalısınız.
Tıbbi Problemleri ve Sağlık Sorunu Olan Anne Adayları
Diabet, kronik-böbrek, kalp-damar, akciğer, diğer sistemlere ait hastalığı olan anne adaylarında bazı gıdaların alınması sakıncalıdır. Sizi bu hastalık için ve gebeliğinizi izleyen doktorunuz alternatif besin maddeleri hakkında size bilgi vereceklerdir.